Informācija medijiem
2012.gada 6.martā
8. martā pārsteidz mīļoto ar paša radītu kulinārijas brīnumu
Šī nedēļa ir Sieviešu dienas zīmē, un kādēļ gan nepalutināt savu sirdsdāmu ar
paša gatavotām vakariņām, un šoreiz mazliet izsmalcinātākām par omleti vai
pelmeņiem. Ikviena novērtēs ieguldītās pūles un centību, ja pat rezultāts būs
pārsteidzošs Jums abiem.
Lai Jūsu radīto mākslas darbu pietuvinātu pavārmākslas šedevram, restorāna
‘Burkāns’ šefpavārs piedāvā Sieviešu dienas svinīgo vakariņu ēdienu receptes.
Esam pieraduši, ka virtuvē saimniece un noteicēja lielākoties ir sieviete, bet iesakām
ņemt to visu savās rokās, kaut uz vienu dienu un pagatavot gardu pārsteigumu. Viss
būs izdevies, ja spēsiet savu nodomu paturēt slepenībā līdz pat vakaram, un arī Jūsu
otrā puse to noteikti novērtēs.
Restorāna „Burkāns” šefpavārs Andris Rūmītis: „Šoreiz uzsvars tieši uz zivju
ēdieniem – jo zivis ir daudz vieglāks ēdiens nekā gaļa un pēc maniem novērojumiem,
tās uzturā tiek lietotas reti, bet, ja iespējams, restorānā dāmas tās labprāt izvēlas un
iekļauj savā ēdienkartē. Deserts, ko iesaku ir ļoti vienkāršs, bet prasa nelielas
iemaņas, tāpēc es ieteiktu izmēģināt to pirms tam. Ar šo desertu Jūs iekarosiet
sievietes uzticību uz mūžu un ietaupīsiet naudu dārgām dāvanām!”
Lai ēdiens nebūtu tikai lielisks pēc garšas, bet stimulētu arī uz mīlas priekiem,
nevajadzētu aizmirst par īpašām pamatēdienu piedevām. Selerija, kas satur
hormonu – andrestorons, uzbudinoši iedarbojas uz sievietes libido, bet vīriešiem
paaugstina potenci. Arī greipfrūts sniedz pozitīvu iespaidu uz libido.
Droši eksperimentējiet un ieprieciniet savas dāmas!
Karsti kūpinātas foreles salāti ar greipfrūtu filejām un Dižonas sinepju mērci
(2 pers.)
Salātu mix (jaunie spināti, biešu lapas, rukola) 0,120kg
Karsti kūpināta strauta forele
(var aizstāt ar lasi, jūras asari) 0,120kg
Saulē žāvēti tomāti 0,01kg
Redīsi 0,03kg
Gurķi 0,1kg
Šalotes sīpols 0,04kg
Greipfrūti 0,250kg
Mērcei:
Olīveļļa 0,1l
Baltais balsamico 0.02l
Dižonas sinepes 0,01kg
Pagatavošana
Noskalo un nosusina salātus. Šalotes sīpolus un saulē žāvētus tomātus sagriež
smalkos kubiņos. Nomizo greipfrūtu un izgriež filejas. Gurķi sagriež smalkos, garos
salmiņos. Redīsus sagriež smalkās ripiņās. Olīveļļu sajauc ar balsamico etiķi un
Dižonas sinepēm. Salātu mixsu sajauc ar gurķi, sīpoliem, saulē žāvētiem tomātiem
un mērci. Uz šķīvja kārto salātus, virsū liek foreli, dekorē ar greipfrūtu filejām un
redīsiem.
Lasis El Papilote (2 pers)
Laša fileja bez ādas 0,340kg
Cukini 0,1kg
Puravs 0,08kg
Burkāns 0,1kg
Selerija sakne 0,1kg
Ķirbju sēklas 0,01kg
Granātābola sēklas 0,01kg
Laims 0,05kg
Olīveļļa 0,1l
Dižonas sinepes 0,04kg
Prgamenta papīrs, jūras sāls, pipari (svaigi malti)!
Pagatavošana
Visus dārzeņus, nomazgā sagriež smalkos, garos salmiņos un sajauc ar pusi
olīveļļas, sāli un pipariem un grauzdētām ķirbju sēklām. Atlikušo daļu olīveļļas sajauc
ar sinepēm un iemarinē lasi. Dārzeņus kārto uz pergamenta 50x50cm. Virsū liek lasi.
Tad izveido sainīti un aizsien ciet galu. Cep 180 grādu sakarsētā cepeškrāsnī
~15min. Dekorē ar granātābolu sēklām, zaļumiem un laimu, kurš apvārtīts cukurā un
apdedzināts uz sausas pannas.
Šefpavāra piebilde
Fantastisks ēdiens, jo visu var sagatavot, kamēr mīļotais cilvēks darbā, vēlāk ielikt
tikai krāsnī, nav jāstāv klāt un var veltīt uzmanību mīļotajai! Ir veselīgs, jo viss
gatavojas nosacītā tvaikā.
Liesmotā karstā ābolu tatēnu kūka (2 pers.)
Kārtainā mīkla (2 apļi) 0,2kg
Āboli 0,3kg
Cukurs 0,06kg
Sviests 0,05kg
Vaniļas saldējums 0,1kg
Contreu liķieris 0,05l
Pagatavošana
Ābolus nomizo, izņem serdi un sagriež daiviņās. Uz pannas jāizkausē sviests ar
cukuru, tad pievieno ābolus , pa virsu uzliek kārtaino mīlu (cepurīti). Liek cepties 220
grādu sakarsētā cepeškrāsnī ~ 15.min . Kad pīrāgs gatavs, to uz šķīvja jāliek
apgriežot otrādi. Liek virsū saldējumu, aplej ar uzsildītu Contreu un aizdedzina.
Dekorē ar zemeni un piparmētru.
Šefpavāra komentārs
Atcerieties, ka mājās jābūt mazām panniņām, lai varētu mīklas aplis pilnībā to
nosegtu!

FOTO: Valters Preimanis

——————————————————————————————————————————————————————————————————-
Sagatavojusi Ginta AUZNIECE
FOTO Kaspars KRAFTS
Publicēts žurnālā Māja, 24.02.2012.
Piedāvā restorāna „Burkāns” šefpavārs Andris Rūmītis

Borščs ar kūpinātu lasi un pašmāju pelmeni (4 personām)

Sastāvdaļas buljonam:

300g biešu
150g burkānu
150g selerijas saknes
10g ķiploku
20g sarkanvīna etiķa
Tumšā pamatmērce
Citrona sula no vienas augļa daiviņas

Buljona pagatavošana: Nomazgātus, nomizotus un sagrieztus dārzeņus kopā ar pārējām sastāvdaļām vāra stundu uz lēnas uguns.

Sastāvdaļas pelmeņiem:

Von-Ton mīkla
Pēc izvēles dažādi dārzeņi
Maskarpones siers

Pelmeņu pagatavošana: Kubiņos sagriež un apcep dārzeņus, sajauc tos ar maskarpones sieru un aptuveni 20g šīs masas pilda mīklā. Vāra 4 minūtes. Katrai porcijai nepieciešams 1 pelmenis.

Pārējās sastāvdaļas:

Biete rīvēšanai
Selerijas kāti
Sīpols
80g kūpināta laša
Skābais krējums
Lidojošās zivs ikri un zaļumi dekorēšanai

Boršča pagatavošana:

Salmiņos sarīvē bieti, sagriež seleriju kātus un sīpolu un sautē to visu ķiploku sviestā apmēram stundu. Kad maisījums gatavs, to pilda formiņā un liek uz šķīvja. Saformētajai biešu masai pārlej gatavo buljonu, virsū liek gabaliņu kūpināta laša un vārīto pelmeni. Pēc tam pievieno piciņu skāba krējuma un dekorē ar lidojošās zivs ikriem un zaļumiem.

Baraviku sautējums ar sojas pupām un Madeiru (4 personām)

Sastāvdaļas:

150g baraviku
200 g burkānu
200g pastinaka
200g ķirbja
200g kāļa
200g saldētu sojas pupiņu
150g saldā krējuma
100g Madeiras vīna (var izmantot arī citu vīnu)
Sāls, pipari
Ķiploku sviests sautēšanai
Grauzdētas ķirbju sēklas, pesto un zaļumi dekorēšanai

Pagatavošana:

Burkānus, pastinaku, ķirbi un kāli nomazgā, nomizo un sagriež kubiņos. Pēc tam kārto uz pannas un cep sakarsētā cepeškrāsnī 15 – 20 minūtes. Kad dārzeņi apcepušies, tos kopā ar atlaidinātām sojas pupiņām un sagrieztām baravikām liek katlā un pievieno sāli un piparus. To visu pārlej ar saldo krējumu un vīnu un sautē ķiploku sviestā aptuveni 5 minūtes. Kad ēdiens gatavs, to kārto uz šķīvjiem un dekorē ar grauzdētām ķirbju sēklām, pesto un zaļumiem.

Cāļa fileja panko kažociņā ar ziemas dārzeņiem (4 personām)

Sastāvdaļas:

800g cāļa filejas
150g panko jeb japāņu rīvmaizes
100g miltu
1 ola
250g burkānu
250g pastenaka
250g kāļa
250g cukini
80g granātābola sēklu
Sarkanvīna un citrona sulas mērce
Zaļumi

Pagatavošana:

Burkānus, pastenaku, kāli un cukini nomazgā, nomizo un sagriež lielos gabalos. Kārto uz pannas un cep sarakrsētā cepeškrāsnī aptuveni 20 – 30 minūtes. Gaļu sagriež palielās strēmelītēs, panē miltos, panko un olā un cep krāsnī aptuveni 15 – 18 minūtes. Gatavu ēdienu kārto uz šķīvja pārlej ar sarkanvīna un citronu sulas mērci. Dekorē ar granātābola sēklām un zaļumiem.

Karstais smiltsērkšķis (1 personai)

Sastāvdaļas:

30g cidoniju sīrupa
60g smiltsērkšķu sulas
25g medus
120g karsta ūdens

Pagatavošana:

Visas minētās sastāvdaļas sajauc kopā un dekorē ar ābolu šķēlītēm un dzērvenēm.

———————————————————————————————————————————————————————————————————

Sagatavojusi Ginta AUZNIECE, speciāli Mājai
Foto: Gints BOGDANOVS, speciāli Mājai
Publicēts Žurnālā Māja 16.12.2011.

Meža sēņu krēmzupa ar grauzdētiem lazdu riekstiem un Parmezāna čipsiem (4 personām)

Sastāvdaļas:

300 g baraviku
300 g gaileņu
150 g selerijas saknes
150 g burkānu
150 g puravu
300 g kartupeļu
300 g saldā krējuma
40 g Parmezāna siera
20 g lazdu riekstu
40 g sviesta cepšanai
sāls
pipari
timiāns

Pagatavošana: nomazgātus un notīrītus dārzeņus sagriež smalkos salmiņos un kopā ar sagrieztām baravikām un gailenēm apcep sviestā. Vēlāk pielej mazliet ūdens un vāra 10-15 minūtes. Pēc tam visu sablenderē, izberž caur sietu, pievieno saldo krējumu un uzvāra. Pēc garšas pievieno sāli, piparus un timiānu.

Parmezāna čipsi: sarīvētu Parmezāna sieru ar tējkaroti liek uz pergamenta papīra un cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā 3-4 minūtes. Krēmzupu pasniedz dekorētu ar gataviem Parmezāna čipsiem un grauzdētiem lazdu riekstiem.

Karstie z/s „Līcīši” kazas siera salāti ar rukolu, tomātiem un kaņepju eļļas mērci (2 personām)

Sastāvdaļas:

200 g kazas siera
200 g cukini
200 g tomātu
100 g biešu
40 g rukolas lapu
10 g medus
20 g kaņepju sviesta
50 g olīveļļas
10 g balzamiko etiķa
10 ķiršu tomāti
sāls
pipari

Pagatavošana: no vārītām bietēm ar figurālo nazi izveido mazas bumbiņas, kuras iemarinē medus un olīveļļas marinādē. Kamēr bietes marinējas, plānās šķēlēs sagriež cukini, tomātus un sieru un kārto to visu kārtās. Sakārtotos dārzeņus un sieru cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā 3-4 minūtes.

Mērcei: sajauc balzamiko etiķi, kaņepju sviestu un olīveļļu, pievieno sāli un piparus un to visu saputo.

Pasniegšana: uz šķīvja kārto apceptos dārzeņus un sieru, pārlej ar mērci un dekorē ar sākumā iemarinētajām biešu bumbiņām, ķiršu tomātiem un rokulas lapām.

Ģimenes restorāna „Hercogs” liellopu filejas steiks ar sarkanvīna mērci, pasniegs uz akmens (1 personai)

Sastāvdaļas:

250 g liellopua filejas
100 g cukini
100 g dzeltenās paprikas
100 g sarkano sīpolu
100 g tomātu
100 g burkānu
300 g kartupeļu
30 g olīveļļas
100 g sarkanvīna
30 g baltvīna
100 g sviesta
piparu maisījums
sāls
svaigs timiāns, rozmarīns un baziliks

Pagatavošana: liellopu fileju 15-20 minūtes marinē 50 g sarkanvīna, kam piejaukts piparu maisījums un timiāns. Pēc tam cep 10-15 minūtes. Visus dārzeņus, izņemot kartupeļus, sargriež palielos gabalos, pārlej ar bazilika, olīveļļas un baltvīna marināti un cep uz grilla. Kartupeļus sagriež daiviņās, pievieno sviestu sāli, piparus un rozmarīnu un cep cepeškrāsnī.

Mērcei: atlikušajam sarkanvīnam piejauc saldo krējumu, timiānu, sāli un piparus un uzvāra.

Šokolādes fondāns ar karameles mērci un saldējumu (8 porcijām)

Sastāvdaļas:

360 g šokolādes (70%)
360 g sviesta
4 olas
4 olu dzeltenumi
200 g cukura
135 g miltu
kakao pulveris formiņu iesmērēšanai

Pagatavošana: ūdens peldē izkausē sviestu un šokolādi. Izkausētajai masai pievieno nedaudz ar cukuru saputotas olas un olu dzeltenumus, kā arī miltus. Visu sajauc. Kafijas tasītes lieluma formiņās iesmērē sviestu un izkaisa kakao pulveri. Fondāna masu formiņās pilda tā, lai 1/3 paliktu brīva. Cep cepeškrāsnī apmēram 10 minūtes 180 grādu temperatūrā. Pasniedz, kamēr silti. Dekorē ar karameļu mērci, saldējumu un svaigām ogām.

Piedāvā ģimenes restorāna „Hercogs” pavārs Normunds Bunte